Juhlavuoden liittokokous ja liittokokoustreffit Hämeenlinnassa

2.6.2024

Juhlavuoden liittokokous ja liittokokoustreffit Hämeenlinnassa 17.-19.5.2024

Hämeensaaren matkaparkki

Liittokokoustreffit

Liittokokoustreffit järjestettiin yhdistyksemme toimesta Hämeensaaren matkaparkin ympäristössä Vanajaveden rannalla. Saimme neuvoteltua käyttöömme Hämeenlinnan kaupungilta uimahallilta suihkut ja wc:t sekä luvan tuoda paikalle myös kärrysaunan, joka oli erityisesti miesten mieleen. Yhteistyö kaupungin kanssa sujui varsin mutkattomasti.

Matkaparkki on keskeisellä paikalla ja matkaa torille vajaa 500m ja liittokokoukseen Verkatehtaalle ja perjantain vaalitenttiin ravintola Skogsteriin vajaa kilometri. Meillä oli hyvät yhteydet ja lyhyet siirtymät omasta tutusta matkailuautosta tapahtumiin. Liittokokousviikonlopun tapahtumat ja yöpymiset olivat eri hotelleissa ja karavaanareiden tilapäisellä leirintäalueella, jossa omalla kamppeella matkaavia oli yöpymässä noin 60 henkilöä.

Juhlatilaisuudessa puhunut kaupungin elinkeinojohtaja Niklas Lähteenmäki puheessaan mainitsi, että vaikkei kaupungissa vielä ole leirintäaluetta, varmaan siihenkin jokin ratkaisu löytyy. Me matkaparkissa olleet totesimme jo sen osittain löytäneemme, koska majoittumisesta cityparkkiin jäi aivan positiiviset tunnelmat. Kaikki sujui hyvin, vaikka vieressä oli mahdollisuus harrastaa koripalloa ja muuta nuorison suosimaa aktiviteettiä. Toukokuuksi jopa helteinen viikonloppu keräsi jo nyt myös uimarannalle paljon ihmisiä.

 

Juhlavuoden Liittokokous 18.5.2024

Toisinaan järjestön historiassa on kokoustettu pitkään ja kiivaissakin tunnelmissa, mutta tällä kertaa tunnelma oli sopuisa ja juhlava, 60 v juhlaliittokokouksen arvoinen. Kokoukseen oli saapunut 170 liittokokousedustajaa 65 yhdistyksestä, joita kaikkiaan on 80. Mukana myös kunniajäsenet Lars Dahlberg, Martti Aula ja Eero Ollila.

- Olen erityisen ilahtunut siitä, että liittokokous on sujunut juuri määrittelemiemme arvojen ja strategian mukaisesti. Tilaisuus on edennyt sujuvasti ja ollut muita kunnioittava, avoin ja eteenpäin suuntautuva, puheenjohtaja Olli Rusi kommentoi Caravan-lehdelle heti kokouksen jälkeen kulunutta kokousta.

Oman yhdistyksemme liittokokousedustajat pj Juha Saarinen, vpj Martti Pulkki, sihteeri Riitta Lähtölä, Matti Repo ja Jukka Jokinenkomppasivat samoin ajatuksin, tyytyväisinä kokouksen jälkeen. Yhdistyksestämme saa osallistua 5 virallista liittokokousedustajaa liittokokoukseen.

Liiton talous

Toiminnanjohtaja Mikko Kivekäs esitteli tilinpäätöksen, joka jäi ensimmäisen kerran liiton historian aikana 73 000 euroa alijäämäiseksi, kuitenkin ollen parempi kuin talousarviossa oli arvioitu. Tuloskehitys oli positiivinen, sillä konsernin tulos parani edellisestä vuodesta reilu 200 000 euroa. Siihen vaikutti ennen kaikkea liiton omistaman osakeyhtiön Suomen Caravan Media oy:n huomattava tulosparannus. Vuoden 2024 ja liittokokouksessa vahvistettu vuoden 2025 talousarvio, esittävät molemmat positiivista tulosta. Hyvä suunnanvaihto muutaman tappiollisen vuoden jälkeen. Liiton tase on kunnossa ja taloudellinen tilanne on vakaa.

Toimintasuunnitelma

Olli Rusi esitteli toimintasuunnitelman vuosille 2024-2025. Mm parantunut taloudellinen tilanne ja liittokokouksen päätökset tulevat mahdollistamaan toiminnan kehittämistä. Vahvistetun toimintasuunnitelman ja talousarvion mukaisesti mm. palvelujen kehittämiseen jäsenille ja jäsenhankintaan tullaan panostamaan entistä enemmän.

Jäsenhankinnan edistämiseksi liittokokous päätti mm. alentaa 50 % alle 30-vuotiaiden liittymismaksua. Samalla varsinaisen jäsenen sekä rinnakkaisjäsenen jäsenmaksuja korotettiin noin 10 prosenttia ensimmäisen kerran 2018 jälkeen.

Liittohallitus

Erovuorossa nykyisistä liiton hallituksen jäsenistä olivat Peter Lord, Irmeli Valve sekä Veikko Vuorialho, joka ei asettunut ehdolle. Liittohallituksen jäseneksi vuosille 2024–2027 pyrki kuusi henkilöä, joista Irmeli Valve jatkaa hallituksessa ja uutena jäsenenä aloittivat SFC Naantalin pj Jarmo Kivinen ja SFC Itä-Uusimaa pj Marko Ketvel.

Liiton hallituksen kokoonpano 2024-2025:

Puheenjohtaja: Olli Rusi

Varapuheenjohtaja: Harri Järveläinen

Varapuheenjohtaja: Aulis Nevalainen

Hallituksen jäsen: Juha Hartman

Hallituksen jäsen: Pirjo Kuisma

Hallituksen jäsen: Irmeli Valve

Hallituksen jäsen: Marko Ketvel

Hallituksen jäsen: Jarmo Kivinen

 

Liittohallitusehdokkaiden tentti

Perinteinen tentti järjestettiin perjantai-iltana yhdistyksemme toimesta. Ensimmäisen kerran se striimattiin katsottavaksi myös kotoa käsin. Kiitos tästä mahdollisuudesta Suomen Caravan Media oy ja Caravan lehden päätoimittaja Pauli Salokangas. Vaalitentissä ehdokkaat pääsivät vastaamaan kysymyksiin sanallisesti, kirjallisesti sekä nopeasti valitsemalla vaihtoehtoja. Toivottavasti tämä lisäsi kokousedustajien tietoisuutta ehdokkaiden ajatuksista, arvoista ja toimintatavoista ja helpotti valintaa ja äänestämistä.

 

Liiton 60-vuotisjuhlatilaisuus

Liittokokouksen yhteydessä pidetyssä juhlatilaisuudessa juhlapuheet aloitti liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. Ministeri muistutti meidän kaikkien tarvitsevan turvallisen ja kestävän tieverkoston. Hänen mukaansa, vaikka ajat ovat niukat, liikenneinvestoinneista ei ole tingitty. Ranne mainitsi myös pitkän yhteistyön liikenneturvallisuuden saralla karavaanareiden kanssa.

Suoma ry:n (ks. alla) hallituksen puheenjohtaja Susanne Rasmus toimii SF-Caravanin juhlavuoden suojelijana. Rasmus korosti kotimaanmatkailun jo itsessään olevan vastuullinen teko, samoin talkootyön olevan vastuullista toimintaa ja iloitsi SF-Caravanin nostaneen vastuullisuuden keskeiseksi teemakseen. Rasmus mainitsi myös itse kiertäneensä kaikki kansallispuistot matkailuautolla!

Olli Rusi kertoi omassa puheessaan mm. miten matkailuajoneuvoharrastus on kytkeytynyt mukaan vuosikymmenten varrella muuttuneen suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvuun. Ihmisten hyvinvoinnista ja ympäristöstä huolehtiminen ovat nousseet keskiöön ja me karavaanarit olemme osa ratkaisua.

Juhlatilaisuudessa huomioitiin SF-Caravan ry:n ja sen jäsenyhdistysten aktiiveja palkitsemisilla. 60-vuotisjuhlamitalin vastaanotti 56 karavaanaria, jotka olivat merkittävästi ja pitkäjänteisesti osallistuneet yhdistyksensä tai liiton toimintaan. Yhdistyksemme jäsenistä palkittiin mm. yhdistyksemme kunniajäsen Lars Dahlberg, pitkäaikainen toiminnantarkastajamme Pentti Äijö sekä pj Juha Saarinen.

Yhdistystoiminnan platinamerkin vastaanotti Kauko Meriläinen SF-Caravan Lohenpyrstö ry:stä pitkäaikaisesta ja monipuolisesta työstään leirintäalueiden turvallisuuden ja viihtyvyyden edistämisessä.

Vuoden leirintämatkailuvaikuttajaksi nimettiin Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha Pekka-Rusanen, joka perusteiden mukaan on tunnistanut kotimaan matkailussa ja karavaanariharrastuksessa lupauksen kaupungin hyvinvoinnin kehittymiselle, sen vaikutukseen paikalliseen talouteen ja matkailuun.

Vuoden karavaanariksi 2023 nimettiin Kenneth Björkskog, joka on kunnostautunut erityisesti pohjoismaisen järjestöyhteistyön saralla viimeisen 20 vuoden aikana.

Vuoden yhdistykseksi 2023 valittiin SF-Caravan Ylä-Savo ry, joka tunnetaan mm. Hiilimutkan leirintäalueestaan ja vahvasta yhteistyötä Kiuruveden iskelmäviikkojen karavaanareiden majoittumisessa sekä tulevan kesän caravan-tapahtumissa Kiuruvedellä.

Vuoden 2023 koiraystävällisimmät alueet ovat SFC Maisansalo ja yleisessä leirintäalueet sarjassa Karavaanialue Onnela, josta Sirpa Leinonen totesi vastaanottaessaan palkintoa miten upeaa, on päästä toisena vuotena peräkkäin karavaanareiden äänestyksessä palkinnoille, samalla viitaten edellisen vuoden valintaan vuoden leirintäalueeksi 2022.

Vuoden 2023 parhaaksi SF-Caravan-leirintäalueeksi valittiin Mussalo Taivassalosta, jota ylläpitää SF-Caravan Masku ja ympäristökunnat ry. Parhaaksi yleiseksi leirintäalueeksi valittiin Caleve Oy:n ylläpitämä Camping Lomatrio Pieksämäen kupeessa Naarajärvellä.

Juhlapäivällinen ja iltajuhla

Verkatehtaalla lauantain juhlapäivällisellä nautimme herkullista ruokaa ja tilaisuudessa kaikui leppoisa puheensorina, jossa kuulsi myös tyytyväisyys kokouksesta.

Iltajuhlan musisoinnista vastasi Jazz-yhtye Papat soittamalla ikivihreitä biisejä. Bändissä koskettimia soittaa meidän lehtemme päätoimittaja Jomi. Pitkän kokouspäivän kunniaksi muutama rohkea uskalsi myös tanssilattialle, vaikka useimmalla taisi jo väsymys hiukan painaa jaloissa pitkän kokouspäivän jälkeen.

 

Kirjoittajat Sannamari ja Sirpa, jotka pääsivät mukaan myös kokoukseen ”mikin ulkoiluttajina”.

 

Hämeenlinnan verkatehdas

Suoma ry:

Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys - Suoma ry 

Suoma toimii kotimaan matkailun alueellisten organisaatioiden, matkailukeskus-organisaatioiden ja I-kilpi -matkailutoimistojen yhteiselimenä ja edunvalvontajärjestönä matkailualan keskusjärjestöihin, valtion matkailuhallintoon ja muihin alalla toimiviin yhteisöihin nähden.